Tahukah Anda

20 Fakta Menarik berkenaan Agama Islam

Aku nak Bekongsi kepada korang tentang 20 Fakta menarik berkenaan Agama Islam yang aku sayangi ini. Aku harap sangat la, sesiapa yang menemui sebarang kesilapan dalam fakta ini jangan lah terus kondem aku, bagitau elok-elok kemudian kita betulkan bersama. Apa yang pasti, harapan besar aku ialah tiada seorang pembaca pun akan terjejas akidahnya selepas membaca fakta ini. Jom!!

1. Nama “Muhammad” adalah nama yang paling banyak digunakan di seluruh dunia, juga tempat pertama di Britain menewaskan nama Jack dan Harry.

2. Albania merupakan negara satu-satunya Islam di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam

3. Kata-kata berikut ini diambil dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan ‘Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl.

4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita ( secara perkiraan matematik ). Kata “lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24

5. Tidak ada apa-apa di dalam Kaabah.

6. Islam merupakan agama yang pertumbuhannya paling cepat di dunia menurut banyak sumber. Pemeluk Islam bertambah 2.9% setahun. Pertumbuhan ini lebih cepat berbanding pertumbuhan jumlah penduduk bumi sendiri yang hanya 2.3% setahun.

7. Umat Hindu percaya bahawa di dalam Kaabah ada salah satu dari Tuhan mereka yang bernama “Shiva Lingam”

8. Jikalau sekarang Al-Quran dihancurkan kesemuanya, maka versi arab dari Al-Quran akan segera di-recover oleh jutaan muslim, yang disebut Hafiz yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Quran dari mulai awal sampai dengan akhir ayat. Al Quran adalah satu-satunya kitab suci yang dihafal jutaan manusia sehingga keaslian/kesuciannya sentiasa terjaga.

9. Berdasarkan data dari Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat. Dari 1.4 juta askar Amerika, lebih kurang 3,700 daripadanya yang beragama Islam.

10. Seramai 8 juta orang Muslim yang kini ada di AS dan 20,000 orang AS masuk Islam setiap tahun selepas peristiwa 9/11.

11. Jasad Nabi Muhammad pernah dicuba dicuri 2 kali, namun kedua-duanya gagal.

12. Jasad Firaun (Ramses II) yang tenggelam di laut merah, baru ditemui oleh arkeologi Giovanni Battista Belzoni tahun 1817. Setelah 3000 tahun berada di bawah tanah dan pasir.

13. Solat yang pertama dilakukan oleh Rasulallah SAW menghadap Masjidil Haram adalah solat Asar bersama para sahabat,sebelumnya berkiblat ke Masjidil Baitul Maqdis selama enam belas bulan.

14. Nabi Muhammad SAW tidak pandai membaca dan menulis, namun ingatannya sangat kuat dan sangat bijak.

15. Kata-kata terakhir Nabi Muhammad SAW sebelum wafat adalah “Ummatii … ummatii … ummatii” yang menunjukkan betapa besar cintanya kepada umatnya.

16. Rasulullah SAW telah mengetuai 23 kali perang, hanya sekali sahaja kalah iaitu Perang Uhud.

17. Musa A.S adalah nama yang paling banyak disebut dalam Al-Quran, manakala Maryam adalah satu-satunya nama perempuan yang disebut dalam Al-Quran.

18. Semua anak lelaki Nabi Muhammad, iaitu Al-Qasim,Abdullah dan Ibrahim, meninggal kurang lebih pada usia 2 tahun. Ramai ulama mengatakan Allah sengaja memanggil mereka lebih awal agar kaum muslimin tidak mengangkat mereka menjadi rasul yang baru.

19. Al Khawarizmi (matematik), Jabir Ibn Hayyan (kimia), Ibnu Khaldun (sosiologi dan sejarah), Ibnu Sina (kedoktoran), Ar Razi (kedoktoran), Al Biruni (fizik), Ibnu Batutah (antropologi) adalah contoh dari ratusan cendikiawan muslim yang menjadi rujukan dalam ilmu pengetahuan moden.

20. Makam Ibrahim bukanlah kubur Nabi Ibrahim A.S sebagaimana dugaan atau pendapat sebahagian orang. Makam Ibrahim adalah batu bekas tapak kaki baginda semasa Nabi Ibrahim membangun Kaabah.


8 benda yang jangan dilakukan selepas Mamam.

Makan adalah satu kewajipan kepada semua makhluk yang ada di atas muka bumi ini. Bagitahu aku makhluk mana yang tidak makan?? hehehe semua makan kan? So kali ini aku nak kongsi perkara-perkara yang korang jangan jadi satu tebiat ke atau tabiat selepas korang makan. Ye lah makan tu untuk kesihatan kerana memberikan tenaga, mineral dan keperluan lain dalam badan. Tapi makan secara tidak sihat, akan memberikan masalah kepada diri dan kesihatan. Jadinya biarlah kita makan tu dengan cara yang betul sesuai dengan akal fikiran yang dianugerahkan. Baiklah kita buka tirai perbincangan kita..JOM!!


Berjalan

1) Sebenarnya berjalan/bersenam menyebabkan sistem penghadaman sukar menyerap nutrisi-nutrisi dalam makanan yang diambil. Tetapi ada juga baiknya kita berjalan atau bersenam selepas makan kerana ia dapat membantu untuk mengekalkan kesihatan tubuh. Namun biarlah kita berehat terlebih dahulu dan membenarkan sistem pencernaan melakukan kerjanya.

Mandi

2) Menyebabkan aliran darah mengalir banyak ke tangan, kaki dan badan lantas jumlah darah berkurangan di bahagian perut. Ini mengakibatkan sistem penghadaman dalam perut menjadi lemah. Bercakap berkenaan mandi, mandi pagi sebelum matahari terbit adalah baik kerana ia dapat memberikan beberapa kesan baik dalam tubuh seperti pemecahan lemak-lemak. Nak tahu lebih lanjut korang tanya pak cik google, dia tau tu.

Merokok

3) Benda ni sensitif kepada yang merokok tetap nak kata macam mana lagi kan kalau dah kajian membuktikan menghisap rokok selepas makan bersamaan dengan mengambil sepuluh batang rokok di mana risiko mendapat penyakit kanser adalah tinggi. Bayangkan seseorang itu merokok 10 batang sekaligus.

Tidur

4) Makanan yang korang ambil tak akan dapat dihadamkan dengan sempurna. Ini akan menyebabkan korang mudah diserang penyakit gastrik dan jangkitan dalam usus. Tapi tidur selepas makan rasa enak jer. Sapa setuju??

Minum Teh

5) Daun teh mengandungi kandungan asid tinggi yang boleh menyebabkan kandungan protein dalam makanan yang korang makan sukar untuk dihadamkan. Eh kenapa pula? Sebab asid tersebut akan menyebabkan makanan yang dicerna menjadi keras semahu-mahunya, jadinya, sukarlah makanan tersebut untuk dipecah-pecahkan. " Mamak, TEH TARIK SATU!!!"

Makan Buah

6) Mengambil buah²an sejurus selepas makan akan menyebabkan perut menjadi kembung dengan angin. Oleh itu, ambil buah satu hingga dua jam selepas atau satu jam sebelum makan. Kalau nak pilih buah yang dimakan biarlah pilih buah yang banyak serat seperti pisang dan papaya, takda lah kena sembelit nanti.

Melonggarkan Tali Pinggang

7) Kes sebegini kerap dilakukan kerana korang rasa terlalu kenyang, kan? Nah, melonggarkan tali pinggang selepas makan secara tiba² akan memudahkan usus korang terbelit dan tersekat. Haha ini kes makan yang tak ingat saiz kapasiti perut, jadi main bedal jer.

Minum Air

8) Kita disarankan tidak mengambil air sejurus, semasa atau selepas makan, kecuali kalau da tersedak dan tersangkut kat tekak. Sebabnya mudah, perut kita akan merembeskan juz gaster sejenis asid, mengikut piawaian tertentu, untuk mencerna makana. Sekiranya kita minum air, maka kuranglah keasidan dan kelikatan jus gaster tadi kerana telah bercampur dengan air.

p/s : perkara-perkara ini ada juga yang aku amat pasti dan ada yang aku 70% percaya, namun apa yang terbaik adalah makan mengikut Sunnah Rasulullah SAW





Ikan, Makanan sehat untuk Otak

Barangkali sudah sering anda mendengar cerita tentang makanan yang baik untuk otak, yaitu ikan, yang ternyata mampu mengurangi resiko terkena penyakit jantung atau bahkan mengurangi pertumbuhan kanker payudara bagi para penderitanya, dan khasiat makanan ini disebabkan oleh karena ikan banyak mengandung lemak yang berguna untuk tubuh.

Barangkali anda tidak terlalu mengenal jenis lemak seperti ini, Asam lemak Omega-3, yang ternyata juga berkhasiat untuk mencegah Depresi.

Seorang peneliti pemerintah yang telah lama meneliti tentang kebiasaan memakan ikan dari orang-orang seluruh dunia menyimpulkan bahwa makin banyak ikan yang konsumsi maka makin kecil pula mereka terkena resiko terkena Depresi. Hal ini kedengarannya seperti menyimpang jauh dari tujuan penelitian sebelumnya, tapi hasil-hasil penelitian lainnya juga menunjukkan bukti bahwa penderita depresi cenderung memiliki kadar lemak omega-3 yang rendah di dalam darahnya.

Para peliti ini sebenarnya belum sepenuhnya yakin akan hal ini, akan tetapi mereka murujuk kepada hasil penyusun lapisan lemak di dalam otak yang terdiri dari omega-3.

Barangkali akan terdetik berita yang melegakan, ikan-ikan berlemak banyak yang paling disukai orang, seperti ikan Salem & Tuna contohnya, memiliki kadar omega-3 yang tinggi. Menyantap ikan dari jenis-jenis itu diharapkan mampu memperbaiki mood seseorang.

Sumber: Health Magazine


Mengapa Buah dan Sayuran Menyehatkan?

31 December 2011 Kategori: Makanan sehat 
Para dokter, ahli gizi dan praktisi kesehatan selalu memberikan nasihat umum yang sama: batasilah makanan berlemak,  perbanyak buah dan sayuran. Mengapa kita perlu memperbanyak makan buah dan sayuran? Selain kaya akan vitamin, mineral dan serat, buah dan sayuran mengandung zat lain yang istimewa yaitu fitokimia.
'Pineapple' photo (c) 2005, Joe Zachs - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/Fitokimia adalah bahan kimia alami yang diproduksi oleh tanaman. Lebih spesifik lagi, istilah tersebut biasanya hanya mengacu pada bahan kimia dari tanaman yang tidak memiliki kandungan gizi tetapi bermanfaat bagi kesehatan. Para ahli memperkirakan ada sekitar 40.000 fitokimia di berbagai tanaman. Namun, baru ratusan dari senyawa tersebut yang telah diteliti dan diselidiki manfaatnya.
Fitokimia juga memberikan warna dan aroma khas buah dan sayuran. Kita dapat menggolongkan buah dan sayuran ke dalam lima kelompok sesuai dengan warna dan fitokimia yang dikandungnya, yaitu: merah, kuning/oranye, hijau, biru/ungu  dan putih/coklat.

Makanan berwarna merah

Contoh makanan berwarna merah
tomatwortelcabai
strobericerianggur merah
melinjosemangkateh rosella
Likopen, asam elagik, quercetin, hesperedin dan flavonoid yang disebut kaempferol adalah fitokimia yang terkandung pada buah, dan sayuran berwarna merah. Fitokimia ini bertindak sebagai antioksidan yang melindungi sel-sel kita terhadap kerusakan oksidatif yang meningkatkan risiko kanker dan penyakit jantung. Likopen adalah antioksidan kuat dari kelompok karotenoid. Asupan likopen yang tinggi secara khusus telah dikaitkan dengan penurunan risiko kanker prostat.

Makanan berwarna oranye/ kuning

Contoh makanan berwarna oranye/ kuning
ubi jalarlabujagung
jerukmanggananas
pepayanangkasemangka kuning
Ada antioksidan yang berlimpah dalam makanan berwarna kuning dan oranye, termasuk karotenoid (beta-karoten, lutein, zeaxantin), yang memberikan warna cemerlang mereka. Fitokimia lainnya termasuk terpen dan flavonoid (quercetin) juga terdapat dalam kelompok ini. Karotenoid, terpen dan flavonoid berperan sebagai antioksidan yang melindungi terhadap kanker dan penyakit jantung. Lutein, sejenis karotenoid yang disimpan dalam mata, penting untuk mencegah dua penyebab utama kebutaan: katarak dan degenerasi makula yang terkait penuaan.

Makanan berwarna hijau

Contoh makanan berwarna hijau
bayambrokoliasparagus
kacang panjangkangkunglabu siam
jambuanggur hijaubuah kiwi
Seperti makanan berwarna oranye/ kuning, buah-buahan dan sayuran berwarna hijau sangat kaya fitokimia yang bersifat antioksidan, terutama kelompok flavonoid dan karotenoid (lutein, beta-karoten dan zeaxantin). Makanan berwarna hijau juga mengandung indoles dan saponin, yang bersifat anti- kanker.

Makanan berwarna ungu/biru

Contoh makanan berwarna ungu/biru
kecombrangkubis unguterong ungu
bluberianggur ungudelima
plumjamur ungujantung pisang
Warna ungu/biru dalam buah-buahan dan sayuran terutama disebabkan oleh flavonoid, seperti antosianin, yang merupakan antioksidan kuat dan memiliki efek anti-bakteri ringan. Fitokimia lain yang ditemukan pada kelompok makanan ini adalah lutein, zeaxantin, quercetin, dan resveratrol, yang terutama ditemukan pada anggur dan diduga bermanfaat mencegah kanker. Secara umum, fitokimia pada makanan berwarna ungu/biru juga bermanfaat untuk kesehatan mata, menurunkan kolesterol LDL, meningkatkan imunitas, mendukung sistem pencernaan dan mencegah inflamasi.

Makanan berwarna coklat/putih

Contoh makanan berwarna coklat/ putih
kubisbawang putihjahe
kurmasalaksirsak
pisangmentimunbengkoang
Meskipun tidak secerah warna makanan lain, buah dan sayuran berwarna coklat/ putih tidak boleh diremehkan. Fitokimia pada kelompok makanan ini adalah beta-glukan, EGCG, SDG, dan lignan yang meningkatkan sistem imunitas tubuh, menyeimbangkan hormon, dan membunuh sel B dan T sehingga menurunkan risiko kanker kolon, kanker payudara dan kanker prostat. Makanan dari kelompok ini juga mengandung alicin dan indoles. Alicin (pada bawang putih) memiliki sifat anti-bakteri, sedangkan indoles (pada kubis) merangsang enzim yang menghambat estrogen dan mengurangi risiko kanker payudara.

Tips untuk Anda

Mengonsumsi lebih banyak buah dan sayuran akan meningkatkan asupan fitokimia yang menyehatkan badan Anda. Tidak ada standar resmi mengenai angka kecukupan konsumsi harian buah dan sayuran, namun sangat dianjurkan bagi Anda untuk menyantap setidaknya 5 sampai 9 porsi buah dan sayuran setiap hari dengan susunan bervariasi. Warna makanan memberikan petunjuk mengenai kandungan fitokimia yang terkandung di dalamnya. Dengan mengambil makanan yang berwarna-warni (“makanan berwarna pelangi”), Anda menjamin asupan aneka fitokimia dan zat gizi yang dibutuhkan untuk memelihara kesehatan Anda.

Kandungan dan Manfaat Susu Kambing

Menurut Journal of American Medicine, susu kambing adalah makanan paling lengkap yang diketahui. Ia mengandung vitamin, mineral, elektrolit, unsur kimiawi, enzim, protein, dan asam lemak yang mudah dimanfaatkan tubuh Anda. Bahkan, tubuh Anda dapat mencerna susu kambing hanya dalam 20 menit. Bandingkan dengan 2-3 jam yang dibutuhkan untuk mencerna susu sapi!
Susu kambing adalah susu yang paling mirip dengan susu ibu dari segi komposisi, nutrisi, dan sifat kimia alami. Hal ini membuat susu kambing menjadi makanan ideal untuk menyapih anak. Eter gliserol yang jauh lebih tinggi pada susu kambing dibandingkan pada susu sapi juga membuat beberapa dokter merekomendasikannya untuk perawatan gizi bayi yang baru lahir.
Gejala-gejala seperti gangguan pencernaan, muntah, kolik, diare, sembelit dan masalah pernafasan dapat dihilangkan ketika susu kambing diberikan kepada bayi. Namun demikian, bila Anda memiliki bayi di bawah tiga tahun dan ingin memberikan susu kambing sebagai alternatif susu formula, berkonsultasilah dengan dokter Anda terlebih dahulu. Tabel di bawah adalah perbandingan kandungan gizi pada susu sapi, susu kambing dan susu ibu.
Meskipun susu kambing adalah jenis susu yang disebut-sebut dalam Al Quran dan Alkitab dan meskipun di seluruh dunia lebih banyak orang meminum susu kambing daripada susu sapi, kita di Indonesia tidak terbiasa meminumnya. Orang Baratlah (Belanda) yang membiasakan kita semua lebih suka meminum susu sapi daripada susu kambing! Susu kambing berkualitas tinggi memiliki rasa manis yang lezat dan kadang-kadang terasa sedikit asin, tidak kalah enak dibandingkan susu sapi.

Ubat terbaik

 Nutrisi/jenis susu
sapi
kambing
manusia
lemak %
3,8
3,6
4,0
padatan bukan lemak %
8,9
9,0
8,9
laktosa %
4,1
4,7
6,9
nitrogen %
3,4
3,2
1,2
protein %
3,0
3,0
1,1
kasein %
2,4
2,6
0,4
kalsium %
0,19
0,18
0,04
fosfor  %
0,27
0,23
0,06
klorida %
0,15
0,10
0,06
besi (P/100, 000)
0,07
0,08
0,2
vitamin A (i.u. / g lemak)
39,0
21,0
32,0
vitamin B (ug/100 m)
68,0
45,0
17,0
riboflavin (ug/100ml)
210,0
159,0
26,0
vitamin C (mg asc a/100ml)
2,0
2,0
3,0
vitamin D (i.u. / g lemak)
0,3
0,7
0,07
kalori / 100 ml
70,0
69,0
68,0
Susu kambing adalah salah satu obat terbaik untuk membangun kembali jaringan otak, sel-sel tubuh, sistim saraf, dan kemampuan mental. Susu kambing bermanfaat bagi kesehatan karena memiliki protein lengkap dari semua jenis asam amino esensial tanpa kandungan lemak sebesar susu sapi. Molekul-molekul lemaknya hanya sebesar 1/9 ukuran molekul susu sapi, sehingga lebih mudah dicerna.  Orang-orang yang alergi dengan susu sapi bisa meminum susu kambing tanpa masalah. Alergi terhadap susu sapi dapat ditemukan pada orang-orang yang memiliki kondisi seperti infeksi telinga kronis, asma, eksim, dan artritis. Meminum susu kambing dapat mengurangi gejala penyakit-penyakit tersebut.
Sebuah penelitian atas orang-orang berumur di atas 100 tahun di 90 negara seperti Margaret Patton yang meninggal pada usia 137, Jonathan Hartop yang berjalan 9 mil sehari pada usia 136 dan hidup sampai 138 tahun, Thomas Parr yang hidup 152 tahun dan Peter Czartin dari Austria hidup sampai 184 tahun, menunjukkan bahwa mereka semua rajin meminum susu kambing. Konon, Mahatma Gandhi dapat segera bugar kembali setelah berpuasa lama karena meminum susu kambing.

Manfaat kesehatan

Berikut adalah beberapa manfaat kesehatan berkaitan dengan konsumsi susu kambing murni:
  1. Susu kambing kurang menimbulkan alergi – susu ini tidak berisi protein kompleks yang merangsang reaksi alergi seperti pada susu sapi.
  2. Susu kambing tidak menekan sistem kekebalan.
  3. Susu kambing membasakan sistem pencernaan. Susu ini berisi alkali basa sehingga tidak menghasilkan asam dalam sistem usus.
  4. Susu kambing membantu meningkatkan pH aliran darah.
  5. Susu kambing mengandung asam lemak seperti asam kaprilat dan kaprat yang sangat antimikroba. (Mereka benar-benar membunuh bakteri yang digunakan untuk menguji keberadaan antibiotik dalam susu sapi!)
  6. Susu kambing tidak menimbulkan lendir dan  tidak merangsang respons pertahanan sistem kekebalan tubuh manusia.
  7. Susu kambing merupakan sumber yang kaya mineral selenium sebagai nutrisi yang diperlukan untuk kekebalan tubuh dan bersifat antioksidan.

Suplemen Vitamin dan Mineral, Perlukah?

Vitamin dan mineral sangat penting agar kita tetap sehat dan dapat melakukan aktivitas sehari-hari. Mereka mendukung daya tahan tubuh dalam melawan penyakit serta membantu pertumbuhan dan perbaikan sel-sel tubuh. Ada banyak jenis vitamin. Sebagian vitamin, yang disebut vitamin esensial, tidak dapat disintesis oleh tubuh sehingga kita harus mendapatkannya dari makanan. Beberapa vitamin lainnya dianggap “tidak penting” atau non-esensial karena tubuh Anda mampu membentuknya dari nutrisi. ” Tidak penting” di sini berarti Anda tidak perlu mendapatkannya dari makanan. Secara teknis vitamin-vitamin itu tetaplah penting.
Menurut US National Library of Medicine, setidaknya ada 13 vitamin esensial, yang terdiri dari: Vitamin A (retinol), Vitamin B1 (tiamin), Vitamin B2 (riboflavin), Vitamin B3 (niasin/ nikotinamida), Vitamin B5 (asam pantotenat), Vitamin B6 (piridoksin), Biotin, Vitamin B11 (asam folat), Vitamin B12 (sianokoblamin), Vitamin C (asam askorbat), Vitamin D (colecalciferol), Vitamin E (tokoferol), Vitamin K (fitomenadion). Beberapa vitamin tersebut juga dapat disintesis oleh tubuh. Vitamin D, yang penting untuk penyerapan kalsium dan pemeliharaan jaringan tulang, disintesis oleh sel-sel kulit melalui paparan radiasi ultraviolet B dari sinar matahari. Biotin adalah jenis vitamin yang unik karena sebenarnya disintesis oleh bakteri pencernaan atau flora usus Anda. Flora usus biasanya menghasilkan cukup biotin untuk tubuh Anda.
Mineral tidak dapat diciptakan oleh tubuh Anda, sehingga perlu didapatkan dari makanan. Seperti halnya vitamin, mineral sangat penting untuk perkembangan dan pemeliharaan tubuh. Berikut adalah mineral yang penting bagi setiap orang: Kalsium, Klorin, Fosfor, Kalium, Magnesium, Sodium, Khrom, Fluor, Besi, Yodium, Tembaga, Mangan, Molibdenum, Selenium, dan Seng.

Apakah Anda perlu suplemen?

Banyak orang memilih untuk mengambil suplemen, tetapi sebenarnya  Anda tidak perlu suplemen vitamin dan mineral bila makanan Anda sehat dan bervariasi. Untuk itu, sediakanlah buah dan sayuran yang cukup dan bervariasi dalam makanan Anda. Perlu diketahui bahwa beberapa vitamin dapat rusak bila sayuran dimasak. Cobalah untuk tidak memasak sayuran terlalu matang atau sesekali memakannya secara mentah (sebagai lalapan). Jika Anda menginginkan tambahan vitamin dan mineral,  ambillah secukupnya. Kecuali untuk jenis vitamin larut air yang akan dikeluarkan melalui kencing bila berlebihan, kelebihan dosis vitamin dapat berbahaya bagi tubuh Anda.
Bila Anda termasuk dalam kelompok orang dalam situasi berikut, suplemen vitamin dan mineral mungkin diperlukan:
  • Selama atau setelah sakit. Jika Anda sakit atau baru sembuh dari sakit, vitamin tambahan dapat mempercepat kepulihan Anda. Vitamin dari buah-buahan dan sayuran tetaplah yang terbaik, tapi kadang-kadang dokter merekomendasikan suplemen vitamin sebagai tambahan. Dokter juga dapat merekomendasikan suplemen jika Anda memiliki kondisi medis tertentu. Sebagai contoh, Anda mungkin akan diresepkan suplemen zat besi untuk mengobati anemia defisiensi zat besi.
  • Kehamilan dan menyusui. Bagi wanita yang ingin hamil sampai 12 minggu kehamilan, disarankan untuk mengambil suplemen asam folat. Kekurangan asam folat dapat meningkatkan risiko cacat tabung saraf seperti spina bifida pada janin. Asam folat tersedia secara bebas di apotek dan toko obat. Selama menyusui, disarankan untuk mengambil suplemen vitamin lainnya, terutama vitamin D.
  • Lanjut usia. Para lanjut usia bisa mendapatkan keuntungan dari suplemen vitamin D untuk memerangi osteoporosis. Jumlah kebutuhannya bervariasi pada setiap orang. Tanyakan ke dokter dan apoteker Anda untuk mendapatkan rekomendasi yang terbaik untuk Anda.
Selain kelompok di atas, para atlet, perokok, mereka yang sedang menjalani diet, dan anak-anak berusia enam bulan sampai lima tahun yang tidak makan makanan yang bervariasi, juga mungkin memerlukan suplemen.

Apa yang Perlu Anda Ketahui tentang Karbohidrat

Karbohidrat adalah sumber energi utama tubuh yang merupakan senyawa berunsur C, H dan O. Ada dua jenis karbohidrat: karbohidrat sederhana dan kompleks. Karbohidrat sederhana, disebut juga gula atau monosakarida, terdiri dari hanya satu jenis gula (sakarida) yaitu fruktosa (gula buah), glukosa (gula pati), sukrosa (gula tebu), laktosa (gula susu), atau maltosa (gula malt). Karbohidrat sederhana ditemukan dalam buah, sayuran, gula, madu, minuman ringan, permen dan selai. Karbohidrat kompleks, disebut juga pati atau polisakarida, terdiri dari kombinasi rantai panjang berbagai jenis gula. Karbohidrat kompleks ditemukan secara alami dalam makanan seperti pisang, kacang, nasi, kentang, ubi, jagung dan gandum.'rice & beans with grilled sweet potato' photo (c) 2008, Miikka H - license: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Pencernaan dan penyerapan karbohidrat

Sistem pencernaan makanan memecah karbohidrat menjadi gula sederhana yang disebut glukosa. Gula sederhana ini kemudian dibawa ke setiap sel melalui aliran darah Anda. Pankreas mengeluarkan hormon insulin yang mengontrol penyerapan glukosa darah ke dalam sel-sel. Setelah di dalam sel, glukosa akan ‘dibakar’ bersama dengan oksigen untuk menghasilkan energi. Otot, otak, dan sistem saraf tergantung pada glukosa sebagai bahan bakar utama mereka untuk membuat energi. Otak menggunakan 70 persen dari glukosa darah yang tersedia. Jika sel-sel otak Anda kekurangan glukosa, kemampuan mental Anda akan terganggu dan karena otot-otot Anda dikendalikan oleh otak, Anda akan merasa lemah dan gemetar. Sistem saraf yang kekurangan glukosa dapat membuat Anda merasa lelah, lamban bereaksi dan lesu. Kondisi kekurangan glukosa darah ini disebut hipoglikemia
Tubuh mengubah kelebihan glukosa dari makanan menjadi bentuk lain yang disebut glikogen, yang disimpan di dalam jaringan otot dan hati. Rata-rata orang dapat menyimpan sekitar 400 gram glikogen (1/3 di hati, 2/3 di otot). Ketika tubuh Anda membutuhkan lebih banyak energi, hormon kedua yang disebut glukagon disekresi oleh pankreas. Hormon ini mengubah glikogen menjadi glukosa kembali, yang kemudian dilepaskan ke dalam aliran darah untuk digunakan oleh sel-sel Anda.

Indeks glikemik

Semakin lambat pelepasan glukosa ke dalam darah, semakin stabil dan berkelanjutan tingkat energi bagi tubuh. Semakin sederhana karbohidrat, semakin cepat glukosa dilepaskan ke dalam darah Anda. Hal ini dapat menyebabkan kenaikan dan penurunan tingkat gula darah yang cepat dan ketikdakstabilan tingkat energi di dalam tubuh.
Untuk mengukur kecepatan konversi karbohidrat menjadi glukosa, setiap makanan yang mengandung karbohidrat dapat dinilai pada skala yang disebut indeks glikemik (GI/glycemic index). Skala ini memeringkat makanan yang mengandung karbohidrat berdasarkan efek terhadap kadar gula darah selama periode waktu tertentu, biasanya dua jam. Makanan yang mengandung karbohidrat dibandingkan dengan glukosa murni (meskipun kadang-kadang digunakan roti putih sebagai makanan referensi), yang diberi skor GI = 100. Karbohidrat yang memecah dengan cepat selama proses pencernaan memiliki indeks glikemik tinggi (GI lebih dari 70). Karbohidrat yang perlahan-lahan melepaskan glukosa secara bertahap ke dalam aliran darah memiliki indeks glikemik rendah (GI kurang dari 55). Makanan dengan karbohidrat sederhana memiliki skor GI tinggi, sedangkan makanan berkarbohidrat kompleks umumnya memiliki skor GI lebih rendah.

Jenis-Jenis Mineral yang Wajib Anda Ketahui

Seperti halnya vitamin, mineral adalah nutrisi penting untuk pemeliharaan kesehatan dan pencegahan penyakit. Mineral dan vitamin bertindak secara interaksi. Anda perlu vitamin agar mineral dapat bekerja dan sebaliknya. Tanpa beberapa mineral / vitamin, beberapa vitamin / mineral tidak berfungsi dengan baik. Perbedaan terbesar antara vitamin dan mineral adalah bahwa mineral merupakan senyawa anorganik, sedangkan vitamin
 organik.


pills

Mineral dapat diklasifikasikan menurut jumlah yang diperlukankan tubuh Anda. Mineral utama (mayor) adalah mineral yang kita perlukan lebih dari 100 mg sehari, sedangkan mineral minor (trace elements) adalah yang kita perlukan kurang dari 100 mg sehari. Kalsium, tembaga, fosfor, kalium, natrium dan klorida adalah contoh mineral utama, sedangkan kromium, magnesium, yodium, besi, flor, mangan, selenium dan zinc adalah contoh mineral minor. Pembedaan jenis mineral tersebut semata-mata hanya berdasarkan jumlah yang diperlukan, bukan kepentingan. Mineral minor tak kalah penting dibandingkan mineral utama. Kekurangan mineral minor akan menyebabkan masalah kesehatan yang juga serius.
Ketika pola makan Anda sehat dan bervariasi, Anda mendapatkan cukup mineral. Namun, bila pola makan Anda tidak seimbang atau Anda memiliki gangguan penyerapan mineral, Anda dapat mengalami kekurangan mineral. Dalam kondisi tersebut, Anda mungkin perlu mengambil suplemen mineral dan vitamin.
Berikut adalah jenis-jenis mineral terpenting bagi tubuh kita:

1. Kalsium

Anda mungkin pernah mendengar orangtua Anda mengatakan bahwa susu baik untuk kesehatan. Susu memang makanan yang baik karena mengandung banyak kalsium. Meminum susu secara teratur memastikan Anda memiliki tulang yang kuat dan tumbuh dengan baik. Sampai Anda berulang tahun ke-30, tulang Anda terus tumbuh dan berkembang. Setelah Anda berusia 30 tahun, pertumbuhan tulang Anda tidak secepat penyusutannya. Jika Anda tidak mendapatkan cukup kalsium, tulang Anda akan keropos di usia 50 tahun. Kalsium dapat memperlambat proses ini.
Kalsium adalah mineral terbesar yang dibutuhkan tubuh Anda. Sekitar 2-3 persen dari berat badan Anda adalah kalsium, di mana 98% tersimpan di dalam tulang dan gigi dan 1% di darah Anda. Selain untuk pemeliharaan tulang dan gigi, kalsium juga membantu kontraksi dan relaksasi otot, pembekuan darah, fungsi hormon, sekresi enzim, penyerapan vitamin B12 dan pencegahan batu ginjal dan penyakit jantung.
Sumber: susu dan produk susu (keju, yoghurt, dll), telur, ikan, kacang-kacangan, dan sayuran hijau gelap.

2. Magnesium

Magnesium membantu mengatur kadar kalium dan natrium dalam tubuh, yang terlibat dalam pengendalian tekanan darah. Magnesium berperan penting dalam pemeliharaan jaringan gigi, tulang dan otot, mengatur suhu tubuh, produksi dan transportasi energi, metabolisme lemak, protein dan karbohidrat, kontraksi dan relaksasi otot. Sebagian besar magnesium disimpan dalam tulang dan gigi, sebagian lain di dalam darah dan otot. Jika Anda tidak memiliki cukup magnesium dalam darah, tubuh Anda akan mengambilnya dari tulang Anda, yang pada gilirannya juga dapat menyebabkan tulang keropos.
Sumber: susu, sayur-sayuran berdaun hijau, alpukat, pisang, coklat, produk kedelai seperti tempe atau tahu, biji-bijian dan kacang-kacangan.

3. Besi

Disimpan dalam hemoglobin (sel darah merah), zat besi membawa oksigen ke sel-sel tubuh dan membawa karbon dioksida keluar tubuh, mendukung fungsi otot, enzim, protein dan metabolisme energi. Kekurangan zat besi menyebabkan anemia, kelelahan, kelemahan, sakit kepala dan apatis.
Ada dua jenis zat besi dalam makanan: besi heme mudah diserap tubuh dan ditemukan dalam daging, unggas dan ikan. Besi non-heme lebih sulit diserap tubuh dan terdapat dalam tumbuh-tumbuhan seperti kacang-kacangan, brokoli, bayam dan kangkung. Tubuh Anda dapat menyerap 20-40 persen besi dari sumber hewani dan 5-20 persen besi dari sumber nabati. Anda perlu makan lebih banyak sayuran untuk mendapatkan zat besi yang Anda butuhkan. Untuk meningkatkan penyerapan zat besi, Anda perlu bantuan vitamin C.

4. Zinc (seng)

Zinc terdapat di semua sel tubuh Anda, terutama di kulit, kuku, rambut dan mata. Jika Anda pria, Anda juga menyimpan zinc di prostat Anda. Zinc berperan penting dalam sintesis DNA dan RNA, produksi protein, insulin dan sperma, membantu dalam metabolisme karbohidrat, lemak, protein dan alkohol, berperan dalam mengeluarkan karbon dioksida, mempercepat penyembuhan, pertumbuhan, perawatan jaringan tubuh, dan mendukung indera seperti penciuman dan perasa. Kekurangan zinc menyebabkan gangguan pertumbuhan, kehilangan nafsu makan, penyembuhan lambat, rambut rontok, libido seks rendah, kehilangan rasa dan bau dan kesulitan beradaptasi dengan cahaya malam.
Sumber: air, makanan berprotein tinggi seperti daging sapi, kambing, dan unggas, kerang, kepiting, lobster, kacang-kacangan dan biji-bijian.

5. Selenium

Kita membutuhkan selenium dalam jumlah kecil tetapi teratur untuk kesehatan liver (hati). Selenium banyak ditemukan dalam tanah, sehingga jumlah yang ditemukan dalam sayuran dan buah tergantung pada tempat penanaman dan metode pertanian yang digunakan. Tanaman yang dibudidayakan pada tanah yang terlalu sering diolah akan memiliki selenium yang rendah.
Sumber: daging, ikan dan kacang-kacangan, susu dan produk susu, telur, susu ayam, bawang putih, bawang merah dan sayuran hijau.

6. Kalium, Natrium dan Klorida

Kalium (sering disebut juga potasium), natrium dan klorida adalah mineral yang larut dalam darah dan cairan tubuh lainnya. Mereka terpecah menjadi ion-ion. Ketiga mineral tersebut membuat cairan dalam tubuh Anda tetap konstan dan tidak berfluktuasi. Mereka juga berperan penting dalam transportasi glukosa ke dalam sel dan pembuangan limbah, tekanan darah, transmisi impuls saraf, irama jantung dan fungsi otot. Kekurangan mineral-mineral ini menyebabkan mengantuk, kecemasan, mual, kelemahan, dan detak jantung tidak teratur.
Sumber: hampir semua makanan kecuali minyak, lemak dan gula, tetapi dapat rusak/hilang jika makanan dimasak.

7. Mineral lainnya

Selain mineral-mineral di atas, mineral lain yang diperlukan tubuh Anda adalah boron, kromium, tembaga, flor, yodium, mangan, molibdenum, nikel, silikon, timbal, dan vanadium. Selain itu, Anda juga membutuhkan dosis yang sangat kecil dari lithium dan aluminium. Tidak ada yang tahu mengapa Anda memerlukan mineral-mineral tersebut dan berapa jumlah yang Anda perlukankan. Hal itu tidak begitu penting karena hampir tidak ada orang yang mengalami kekurangan nutrisi tersebut.
by Majalah Kesihatan


Diet Mengikut Sunnah Rasulullah S.A.W  

Dalam aspek berkaitan etika pemakanan sihat, diet Rasulullah SAW
boleh dijadikan panduan dan ikutan kerana baginda adalah contoh teladan
yang terbaik buat semua umat manusia. Rasulullah SAW merupakan seorang
yang mementingkan khasiat dan mutu makanan yang diambil agar dapat
sepenuh keberkatan dan manfaat daripadanya.

Rasulullah SAW mengelakkan minuman susu bersama makanan berprotin dan
melarang memakan campuran pelbagai jenis daging. Baginda SAW lebih
banyak mengambil bijirin, sayuran dan buah-buahan kerana corak pemakanan
sebegini adalah sihat dan berkhasiat seperti juga yang disarankan oleh
pakar nutrisi pada hari ini.
Kebanyakan buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai kadar lemak yang
rendah. Justeru, pengambilannya mengurangkan lemak di dalam badan dan
amat bermanfaat bagi mereka yang ingin mengawal kegemukan. Di samping
itu, ia juga mengandungi zat dan vitamin lain yang seimbang untuk
kesihatan badan di samping memantapkan lagi sistem pertahanan badan
seseorang.

Rasullulah SAW tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana
pandai jaga pemakanannya sehari2. Kita cubalah ikut cara diet Rasulullah
SAW agar sentiasa sihat dan tidak mengalami sakit perut ataupun
keracunan makanan.

Antara tatacara pemakanan sihat Rasulullah SAW adalah:

1. Rasulullah tidak minum susu sewaktu baginda memakan daging, ayam ataupun ikan.

Nabi Muhammad SAW pernah melarang para sahabat daripada makan ikan
bersama susu. Di kuatiri akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh
saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam ion+(Positive Ions)
sedangkan dalam makanan laut mempunyai ion-(Negetive Ions), jika
kedua-dua jenis makanan ini bercampur maka akan terjadinya tindakbalas
biokimia (Biochemical reactions) yang aktif dalam tubuh sekaligus mampu
menyebabkan perut dan usus rosak dengan teruk.



2. Rasulullah SAW melarang meminum susu bersama cuka.

Kerana cuka boleh merencatkan penyerapan protin susu dan kemasamannya
boleh menghakis perut melalui tahap keasidannya lama kelamaan boleh
menyebabkan gastrik.



3. Elakkan meminum susu bersama makan buah.

Contohnya koktel. kerana gabungan dua bahan ini boleh meningatkan kadar keasidannya perut yang menyebabkan sebu dan gastrik.



4. Rasulullah SAW tidak makan ikan bersama daging, telur atau daun salad.

Dalam Kitab Al-Quran ada melarang manusia untuk makan makanan darat
bercampur makanan laut misalnya memakan nasi berlaukkan tom yam dan lauk
kenduri. Haiwan di laut dan di daratan mengandungi cas ion yang
berbeza.. kalau kita campurkan juga, sistem usus dalam perut kita akan
rosak. jadi, ia bakal mengundang penyakit dan membahayakan kesihatan.



5. Rasulullah SAW memakan buah-buahan terlebih dahulu sebelum makan makanan berat, seperti gandum atau roti.

Makan buah sebelum makan (1/2 jam sebelum makan nasi). Kita tak
sepatutnya makan buah selepas makan nasi..Buah-buahan mengandungi
serat/fibre yang tinggi. Apabila kita makan buah sebelum makan nasi,
secara automatik perut kita telah penuh dengan serat. jadi, kita tak
akan makan nasi dalam kuantiti yang banyak..



6. Nabi Muhamad SAW biasa memakan bijirin seperti Habbatus Sawda’, barli dan oat.

Menurut Bukhari-Muslim, Nabi SAW bersabda:

“Al-Habbah Al-Sawda’ mempunyai ubat bagi segala penyakit kecuali mati”. 
Pemakanan berasaskan bijian-bijian sememangnya berkhasiat kerana ia
kaya dengan bahan phytonutrients. Phytonutrients adalah sejenis
antioksidan yang berkuasa tinggi yang mampu meningkatkan sistem
pertahanan badan, menyihatkan jantung, mengawal penyakit kencing manis
dan kegemukan melampau (obesiti) serta juga mampu mencegah kanser.

Al-Hakam Bin Uyainah berkata:

“Adapun Rasulullah SAW tidaklah Baginda tidur malam
sehingga Baginda memakan Habbatus Sawda’ dan madu. Begitulah jua amalan
Baginda pada awal pagi untuk tenaga, hafalan dan menghilangkan masalah
lendir (lelah/asma).”
 
7. Baginda SAW juga memakan roti yang diperbuat daripada gandum asli.

Gandum sempurna (whole grain wheat) mempunyai
perbezaan berbanding tepung gandum proses kerana ia mengandungi kadar
protein, serat dan vitamin E tinggi yang mengurangkan risiko penyakit
jantung dan merendahkan kadar kolesterol.

Roti gandum mengandungi karbohidrat di mana setiap individu
memerlukan 50 hingga 60 peratus karbohidrat setiap hari untuk
membekalkan tenaga dan juga mempunyai zat-zat logam yang lain, vitamin
dan serat untuk kepentingan kesihatan manusia.

Dalam riwayat lain menurut Abu Daud, Yusuf bin Abdullah bin Salam ra meriwayatkan,

“Aku melihat Rasulullah SAW mengambil sekeping roti gandum dan diletakkan tamar di atasnya dan memakannya”. 
Mengikut riwayat oleh Bukhari dan Muslim, Aisyah berkata,

” Keluarga nabi tidak pernah kenyang dengan memakan
roti gandum dua hari berturut-turut dan (pada hari mereka tidak
memperolehi roti) mereka memakan tamar”.
 
8. Buah tamar

sememangnya sinonim dalam kehidupan Nabi Muhammad SAW, ia dianggap
sebagai makanan yang sempurna kerana ia mengandungi pelbagai khasiat
yang diperlukan untuk kesihatan manusia.

Kandungan serat yang tinggi dan lemak yang rendah serta gabungan
beberapa zat lain yang terkandung di dalam buah tamar menyebabkan ia
amat berkhasiat dan sentiasa digemari dan menjadi hidangan penting bagi
nabi dan keluarga. Manakala buah tamar pula mempunyai unsur- unsur
seperti karbohidrat, protein, serat, lemak serta zat logam yang lain
untuk melengkapkan lagi hidangan tersebut.

Bukhari dan Muslim meriwayatkan; bahawa Aisyah berkata,

“Ada ketikanya dapur rumah kami tidak berasap selama
sebulan. Yang ada (untuk dijadikan makanan) hanyalah buah tamar dan air.
Melainkan kadangkala diberikan kepada kami sedikit daging”.


9. Nabi SAW juga memakan buah-buahan lain seperti tembikai.

Sehubungan dengan ini, Abu Daud dan Tirmizi meriwayatkan bahawa Aisyah pernah berkata, “Rasulullah pernah memakan buah tembikai bersama-sama dengan buat tamar basah.” Tembikai
mengandungi 92 peratus air dan 8 peratus gula serta mengandungi
antioksidan yang disebut lycopene yang mampu mencegah daripada pelbagai
penyakit terutamanya kanser.

10. Di samping itu, Rasulullah SAW juga mengemari sayuran dari jenis mentimun (cucumber).

Mentimun kaya dengan air justeru ia menyejukkan badan. Di samping
itu, mentimun juga mengandungi vitamin C yang mampu meredakan radang
kulit dan juga mengandungi silika. Silika merupakan unsur penting yang
diperlukan bagi menjamin kesihatan sistem saraf yang melibatkan otot,
tendon, ligamen dan tulang. Oleh kerana mentimun mengandungi banyak air,
maka pengambilannya dengan makanan yang berserat merupakan satu langkah
yang baik kerana ia akan memberi manfaat yang lebih berkesan kepada
kesihatan tubuh badan.



11. Nabi SAW juga menggalakkan penggambilan madu.

Baginda SAW mengamalkan minum air sejuk yang bercampur sedikit madu setiap pagi. Ia mennghindar daripada segala penyakit.

“Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang
bermacam-macam warnanya, di dalamnya ada ubat yang menyembuhkan bagi
manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda
(kebesaran Rabb) bagi orang yang memikirkan”
(An-Nahl: 68-69) 
12. Nabi SAW sentiasa mengamalkan banyak meminum air

dengan meneguk perlahan-perlahan sambil memegang gelas dengan tangan
kanan dan melarang bernafas atau menghembus ke dalam air tersebut. Hal
ini kerana udara yang sengaja dibuihkan dalam air itu mungkin
mengandungi kuman dan bacteria yang merbahaya kepada kesihatan.

Minum sebaik-baiknya sebelum makan. Jangan meneguk air ketika sesi
menjamah makanan, minumlah air jika tersedak, berasa kekeringan ataupun
setengah jam sesudah makan, hal ini makan melancarkan selera makan serta
mengelakkan dari terkena penyakit kembung air. Meminum air
sekurang-kurangnya setengah jam sesudah makan dapat mengembalikan tenaga
yang hilang pada kadar tempoh yang lama serta mengembalikan keserian
wajah dan awek muda.

13. Nabi Muhamad SAW melarang manusia makan dengan banyak dan melampau.

Diriwayatkan bahwa para sahabat berkata dari Rasulullah SAW:

نحن قوم لا نأكل حتى نجوع وإذا أكلنا لا نشبع


Kita (kaum muslimin) adalah kaum yang hanya makan bila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang.
Sebaliknya manusia itu hanya perlu makan ketika ia lapar dan berhenti
sebelum ia kenyang. Baginda SAW meminta seseorang itu untuk mengisi 1/3
daripada ruang perutnya dengan air, 1/3 dengan makanan dan selebihnya
dengan ruang kosong (udara).

14. Nabi Muhammad Sallallahu ‘Alaihi Wasalam juga menyuruh menjamah secubit garam sebelum makan untuk menolak 70 macam penyakit dan ambil secolek lagi dengan jari manis tangan kanan setelah makan.

15. Baca basmalah dan berdoa sebelum dan setelah makan. Cucilah tangan juga sebelum dan selepas makan.

Doa sebelum makan;

اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِيهِ وَأَطْعِمْنَا خَيْرًا مِنْهُ


“Ya Allah berkatilah kami padanya (makanan kami) dan kurniakanlah kami makanan yang lebih baik darinya. 
Dari Muad bin Anas r.a. berkata: Rasulullah SAW bersabda,

<blockquote>“Sesiapa yang selesai makan, kemudian menyebut,
‘Alhamdulillah- illazi ath’amani haaza, wa razaqanihi min ghairi haulin
minni wa la quwwatin’, akan diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu.”
(HR Tirmidzi)
16. Nabi SAW juga mengajar untuk kita makan dengan tangan kanan tanpa sudu, garfu ataupun chopstick. Dari Jabir r.a. berkata, Rasulullah SAW bersabda:

“Jangan engkau makan dengan (tangan) kirimu, sesungguhnya syaitan itu makan dan minum dengan (tangan) kirinya.” (HR Muslim)

Apabila selesai hendaklah dijilat jari-jari tersebut. Ahli saintis
telah menemukan bahawa enzim banyak terkandung di celah jari-jari, iaitu
10 kali ganda terdapat dalam air liur. (Enzim sejenis alat percerna
makanan tanpanya makanan tidak hadam).

“Dan janganlah ia mengelap tangannya dengan
mindil/tuala hendaklah ia menjilati tangannya, kerana seseorang itu
tidak mengetahui pada makanannya yang mana yang mengandungi berkat
untuknya, sesungguhnya syaitan itu selalu mengintai untuk merampas harta
manusia dari segala penjuru sehingga di tempat makannya. Dan janganlah
ia mengangkat shahfahnya (bekas makanan) hingga menjilatinya dengan
tangan, kerana sesungguhnya pada akhir makanan itu mengandung berkat.”
(Kitab Silsilah hadits-hadits shahih no. 1404). 
Berkata Imam Nawawi, tentang makna kalimat “Pada makanannya yang mana yang diberkahi.” Ia
berkata: Sesungguhnya makanan yang dihidangkan untuk manusia itu
mengandung berkat, sedang dia tidak mengetahui apakah berkat itu pada
makanan yang ia makan atau pada sisa makanan yang melekat di tangannya
atau pada sisa makanan di dalamshahfah atau pada suapan yang jatuh. Demikian hendaklah ia menjaga semua itu agar selalu mendapat berkat. (Fathul Bari 9/578).

17. Sebaiknya kita yang menunggu makanan dan bukan makanan yang menunggu kita.Makan dan minum perlulah dalam keadaan duduk tidak
berdiri, baik sekali makan keadaan duduk dengan menegakkan sebelah
lutut sambil menekan perut. Hikmahnya dapat mengawal kuantiti makanan
disamping mengatasi kembung dan senak perut.

18. Makan berjamaah bersama keluarga atau sahabat.

Berkenaan dengan seseorang yang datang kepadanya dan Rasulullah SAW bersbda;
“Wahai Rasulullah, kami ini setiap kali makan tidak
pernah kenyang.” Maka Rasulullah berkata: “Pasti masing-masing kamu
makan sendiri-sendiri.” Orang itu menjawab: “Benar, Ya Rasulullah!”
Rasulullah berkata: “Berjamaahlah dalam menyantap makananmu.”
 
19. Rasulullah SAW melarang meninggalkan makan malam.

Sesiapa yang meninggalkan makan malamnya, dia akan mempercepatkan tua
sebelum masanya kerana keasidan serta tahap kolestrol dalam darah dan
badannya akan berganda. Makanlah sekadar mengisi perut (bukan kenyang)
walaupun dengan sebiji kurma untuk proses penghazaman dan proses
metabolisma gizi-gizi makanan ke saluran bahagian lain sebab semasa
tidur pertumbuhan badan kita akan menentukan tahap kesihatan kita.

Masa bayi terbukti prosesnya, masa dewasa ianya statik tetapi
memperbaiki mana-mana unit dalam badan kita dapat difungsikan dan kerana
itu kadang lepas bangun tidur seseorang merasa segar dan bertenaga.

Para penzuhud berpendapat makan malam mampu memberi tenaga untuk berqiam malam untuk beribadat.

20. Elakkan kekenyangan sebelum tidur

kerana ia berperangai seperti Firaun di samping
mudah dipengaruhi syaitan. Suatu ketika Nabi Yahya a.s. berbual dengan
iblis; Berkata iblis: “Ya ada, kadang-kadang kamu kenyang, lalu aku membuat kamu merasa berat untuk bersolat dan berzikir”.

Dari segi kesihatan pula adalah tidak digalak makan sekurang kurang 2
jam sebelum tidur kerana tidur dengan kekenyangan boleh memudaratkan
sistem tubuh badan. Makanlah sebelum jam 9.00 malam dan jika lapar
selepas makan berat awal, pada jam 6-7 malam, ambillah hanya sedikit
makanan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum masuk tidur.

21. Berpuasa

selama sebulan pada bulan Ramadhan dan disunatkan
berpuasa pada hari-hari tertentu boleh menjamin kesihatan yang
berkekalan sepanjang hayat.

Apabila bersahur, minumlah sekurang-kurangnya segelas air sejam
sebelum solat subuh dan selewat-lewatnya 10 minit sebelum masuk waktu
imsak. Ini adalah perlu bagi menjamin kekuatan sewaktu menjalani ibadah
puasa. Manakala apabila berbuka puasa pada waktu Maghrib, perlu
disegerakan dengan memakan 3 biji kurma atau manisan dan segelas air
terlebih dahulu.

22. Islam melarang penganutnya untuk meminum arak, memakan babi dan
anjing serta keluarganya, binatang dan tumbuhan yang beracun, berbisa
dan berbahaya. Dilarang juga memakan najis, (darah, nanah, air mazi dan
sebagainya) serta serangga yang hidup melata, jijik lagi beracun.

Oleh itu, pengambilan diet dan menghindari larangan seperti di atas
yang diamalkan oleh Rasulullah SAW merupakan aturan yang baik untuk
mengekalkan kesihatan dan ia telah pun dibuktikan akan kelebihannya
melalui kajian sains semasa. Justeru, amalan pemakanan yang dipamerkan
oleh Rasulullah SAW seharusnya diikuti dan dicontohi oleh semua
peringkat umur demi kesihatan yang mantap, kelangsungan hidup dan
penyemprnaan ibadah yang bermutu.


Piramid Makanan Yang Sihat

Dari dulu kita telah diajar bahawa piramid makanan adalah seperti berikut :-



Piramid Makanan

Tetapi kita telah mengetahui bahawa karbohidrat yang banyak boleh menyebabkan bermacam jenis penyakit seperti obesiti, kencing manis, sakit jantung dan juga kanser. Juga diketahui bahawa sayuran dan buahan banyak mengandungi antioksiden, anti-viral, anti-bakteria dan sebagainya termasuk berupaya sebagai penawar berbagai penyakit.
Kita juga tahu bahawa makanan terproses tidak ada zat makanan tetapi enak dimakan, gula yang banyak juga akan mengakibatkan berbagai penyakit, elok dielakkan. Air telah terbukti mempunyai sifat menyembuh apabila ia bersifat heksagon dan bertenaga.
Oleh itu piramid makanan yang sihat adalah seperti berikut :-


Piramid Makanan Sihat

Diwarnakan merah bermaksud tidak baik untuk kesihatan tetapi jika rasa teringin sangat, bolehlah makan sedikit.
Lemak diperlukan oleh badan kita dan sebaiknya ialah minyak kelapa dan minyak zaitun. Elakkan minyak tak-tepu poli (poly unsaturated) kerana ia tak stabil dan bertukar jadi toksik apabila dipanaskan.
Susu tidak dimasukkan dalam senarai kerana susu yang ada hari ini ialah susu yang telah dipasturkan dan ini tidak baik untuk kesihatan. Manakala yogut dan keju baik kerana ia mengandungi bakteria sihat (friendly bacteria).
Apabila makan hidangan, sebaiknya ialah 1 bahagian nasi perang, 1 bahagian ikan atau daging atau ayam, 1 bahagian sayuran mentah dan 1 bahagian buahan, dan di samping itu sedikit kekacang , bijian dan yogut.
Air bertenaga heksagon perlu diminum 6 hingga 8 gelas sehari. Elakkan minum air sejuk selepas makan kerana air sejuk akan membekukan lemak dalam makanan dan merosakkan zat dan strukturnya dan ini tidak baik untuk kesihatan.
by HPA

PIRAMID MAKANAN
 
Pengenalan

Pengambilan makanan yang sihat dapat memastikan bahawa tubuh badan dan otak kita dapat menerima semua nutrien yang mencukupi bagi membolehkan ianya berfungsi dengan baik.
Piramid Makanan Malaysia digunakan sebagai panduan dalam penyediaan makanan sihat.
piramid makanan

Berapakah kuantiti makanan yang seharusnya diambil?

Anda perlulah mengambil makanan mengikut sajian makanan yang telah disarankan oleh Piramid Makanan Malaysia.
Setiap individu mempunyai saiz sajian yang berbeza-beza mengikut tahap aktiviti fizikal masing-masing. Contohnya, seorang atlit atau seseorang yang aktif dalam sukan memerlukan saiz sajian makanan yang lebih besar berbanding mereka yang kurang aktif.

Berapakah kalori yang diperlukan?

Saranan Pengambilan Nutrien Malaysia (RNI) boleh digunakan sebagai panduan dalam mendapatkan jumlah kalori harian yang diperlukan oleh seseorang.
Kegagalan dalam mematuhi panduan tersebut boleh mengakibatkan berlakunya masalah kekurangan berat badan, berlebihan berat badan dan kegemukan / obesity.
Rancanglah Menu harian anda dengan baik bagi memastikan makanan yang anda ambil itu dapat memenuhi keperluan kalori harian anda.


Bagaimana dengan makanan snek?

Pengambilan makanan snek juga turut membekalkan nutrien dan tenaga kepada kita. Namun, pengambilan makanan snek perlulah hanya dijadikan sebagai makanan tambahan kepada menu utama dan bukannya sebagai pengganti kepada menu utama tersebut.
Piramid Makanan Malaysia turut menyarankan jenis-jenis makanan snek yang boleh diambil oleh kita.

Adakah makanan segera itu baik?

Makanan segera boleh diambil sebagai sebahagian daripada sajian sihat harian anda.
Namun, makanan segera kebiasaannya adalah tinggi dalam :
  • Kalori.
  • Lemak.
  • Kolesterol.
  • Natrium.
  • Protein.
Makanan segera juga mempunyai kandungan gentian dan vitamin yang rendah.
Hadkan pengambilan makanan segera sehingga 1 hingga 2 kali sebulan serta makan dan pilihlah makanan segera dengan bijak.
 by KKM

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...